In de loop van de jaren liep ik aan tegen dingen waarvan ik dacht: daar wil ik nog wel eens iets mee doen. Dingen als: wonen (en werken) met meer mensen, permacultuur, voedselbos, zonnecollectoren, zonnepanelen, windmolens, Tiny Houses; zou het leuk zijn om hier opgravingen te doen, kunnen we dingen van vroeger combineren met dingen van nu?

Al deze gedachten en vragen heb ik op een rijtje gezet en zo kwam ik tot:

Karpo Wierde Wonen.

Boerderij Karpo staat op een wierde die al een paar duizend jaren is bewoond. De gebouwen stammen uit meerdere periodes, waarvan delen behoorlijk oud zijn. De schuren bevatten indrukwekkende gebinten en onder de betonnen vloer heeft Jan kloostermoppen ontdekt. Onder de moestuin ligt een waterput die is opgebouwd met houten palen, maar door voorgaande bewoners is volgestort met puin. En wie weet wat we nog meer ont-dekken.

Het lijkt me heerlijk om de bestaande situatie te gebruiken en allerlei leuke dingen uit te gaan voeren om zo te komen tot een moderne manier van leven die lijkt op die van heel vroeger: met meerdere mensen op een wierde (zoveel mogelijk) zelfvoorzienend zijn.

En dus ben ik op zoek naar mensen die mee willen doen aan deze "droom".

Samen een gedetailleerd plan maken en dit uitvoeren. Waarbij ik denk aan:  woningen tussen de gebinten, zowel "vaste" woningen als verplaatsbare Tiny houses. Elke woning is zelfstandig, met daarnaast gemeenschappelijke ruimtes als een grote keuken, een ruimte voor "vieze" werkzaamheden als sleutelen aan materiaal en werken met hout, en een ruimte voor "schone" werkzaamheden als handwerken, lezen en andere gemeenschappelijke bezigheden. Ook gemeenschappelijke gebruiksvoorwerpen, voor onderhoud van huis en tuin, wasmachines, vervoer en bedenk nog maar wat. Ontstaan er kleinschalige "passende" bedrijfjes?

Het asbestdak vervangen door zonnepanelen, zonnecollectoren en een "lichtstraat" waardoor er tussen de woningen ruimte is voor grote plantenbakken met planten die wat beschutting nodig hebben, aquaponics; dingen telen waarvoor ons klimaat in de open lucht niet geschikt is. Misschien is het een leuke plek voor de fitnessapparatuur en infrarood sauna die ik nu in mijn eentje gebruik.

De woningen verwarmen met lage temperatuurverwarming en infrarood panelen. Warm water en elektra komen van het dak.

Misschien zijn er mensen die het leuk vinden om de geschiedenis verder te achterhalen, opgravingen te doen en dit te documenteren.

 Het lijkt me fijn om (ook) huurwoningen beneden de huursubsidiegrens te creëren, zodat geld niet telt om mee te kunnen doen. Iedereen betaalt weliswaar mee aan de gemeenschappelijke dingen als onderhoud van gebouwen en grond, maar kan dit terug verdienen door werkzaamheden te doen. Voeren we hiervoor een "Karpo munt" in, of gebruiken we "gewoon" geld?

En natuurlijk "buiten" de grond gebruiken voor permacultuur/voedselbos/ kruiden- en moestuin. Om van te eten en te genieten. Is er 1 woord dat deze lading dekt?

Een coöperatie lijkt me een mooie "eigenaar" van dit geheel, maar ook de eigenaarsvorm  "moeten" we samen bepalen. Want het gaat om SAMEN leven en gemeenschappelijke wensen vorm geven.

Krijg je zin om mee te denken/doen? Neem contact op!

Hieronder enkele foto's om een indruk te krijgen van gebouwen en omgeving.